Sairaanhoitaja kertoo

Puutiaiset ja niiden levittämät taudit

19.3.2019, sairaanhoitaja Hanna-Mari Kokko, farmaseutti Suvi Lappalainen

Punkit eli puutiaiset levittävät erilaisia tauteja, joista yleisimpiä ovat borrelioosi (Lymen tauti) ja puutiaisaivotulehdus (TBE, puutiaisaivokuume, Kumlingen tauti). Punkit viihtyvät kaikkialla missä on sopivaa kasvillisuutta ja riittävän kosteaa, eli metsissä, heinikoissa, puistoissa. Punkit ovat liikkeellä huhti-toukokuusta loka-marraskuuhun lämpötiloista riippuen (Punkkiklinikka, Tietoa borrelioosista).

Borrelioosi

Borrelioosi on puutiaisten levittämä sairaus, jonka aiheuttaa borreliabakteeri. Bakteeri tarttuu punkin pureman välityksellä. Noin viidesosa puutiaisista kantaa borreliabakteeria. Mitä nopeammin punkin irrottaa iholta, sitä pienempi on riski saada tartunta. Rengasmaisesti leviävä yli 5 cm leveä punoittava ihottuma on varma merkki tartunnasta ja ihottuma muodostuu noin puolelle tartunnan saaneista. Tartunta voi aiheuttaa myös muunlaisia ensioireita kuten lymfosytooman (pieni hyvänlaatuinen punoittava tai sinertävä kasvannainen,) tai flunssan kaltaisia oireita. Joskus tartunta ei aiheuta oireita lainkaan. Hoitamattomana tartunta voi johtaa myöhäisborrelioosiin, johon liittyy erilaisia hermosto-oireita. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta ja tartunnat hoidetaan antibiooteilla. (THL, Borrelia.) Eniten tartuntoja esiintyy Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomessa (Punkkiklinikka, Tietoa borrelioosista).

Puutiaisaivotulehdus

Puutiaisaivotulehdus on TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus, joka tarttuu punkin pureman välityksellä. Tauti on Suomessa harvinainen, tapauksia on 30-60 vuosittain, mutta määrät ovat nousussa (Punkkiklinikka, Tietoa puutiaisaivotulehduksesta.) Tulehdus on yleensä kaksivaiheinen ja oireita esiintyy vain 10-30% tartunnan saaneista. Ensimmäisessä vaiheessa ilmenee lievää kuumeilua ja huonovointisuutta. Suurin osa infektioista pysähtyy tähän. Toinen vaihe on varsinainen aivotulehdus, johon ei ole lääkehoitoa. (THL, Puutiaisaivotulehdus.)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kartoittanut puutiaisaivokuumeen riskialueet. Voit tutustua riskikartoitukseen THL:n sivuilla THL Puutiaisaivotulehduksen riskialueiden kartoitustulokset https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/puutiaisaivotulehdus/puutiaisaivotulehduksen-riskialueiden-kartoitustulokset.Turku ja siten myös Hirvensalon ja Satava-Kakskerta kuuluvat riskialueeseen, jossa rokotusta suositellaan THL:n mukaan paljon luonnossa liikkuville.

Punkeilta suojautuminen

Puutiaisilta voi suojautua vaatetuksella pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin. Lahkeet on hyvä vielä laittaa sukan varsien sisään. Lisäsuojaa antavat erilaiset hyönteis- ja punkkikarkotteet. Punkkitarkastus on hyvä tehdä joka päivä, jos liikkuu riskialueilla. Punkin nopea poistaminen suojaa etenkin borrelioositartunnalta. Puutiaisaivotulehdus voi tarttua jo minuuteissa. (THL, Punkit ja taudit esite.)

Lemmikit

Muista suojata myös lemmikkisi puutiaisia vastaan. Lemmikkisi voi myös kantaa punkkeja sisätiloihin, joista ne voivat siirtyä ihmisen iholle. Voi suojata lemmikkisi apteekista saatavilla erilaisilla valmisteilla, kuten kaulapannoilla ja iholle annosteltavilla liuoksilla, joita saa ilman reseptiä. Eläinlääkäri voi kirjoittaa myös reseptin suun kautta annosteltavaan lääkkeeseen. Osa tuotteista karkottaa punkkeja ja osa tappaa punkin vasta kun se on kiinnittynyt eläimeen. Tule apteekkiin niin autamme sinua valitsemaan oikeat tuotteet lemmikillesi.

Punkin poistaminen

Punkki poistetaan punkkipihdeillä tai kapeakärkisillä pinseteillä tarttumalla punkkia niin läheltä ihoa kuin mahdollista ja vetämällä suoraan ihosta poispäin. Pinsettejä ei saa poistamisen aikana kiertää, eikä punkkia saa puristella tai peittää rasvalla, koska silloin taudinaiheuttajat saattavat helpommin siirtyä punkista ihmiseen. Puremakohdan voi pestä tai puhdistaa desinfiointiaineella poistamisen jälkeen. Puremajälkeä kannatta tarkkailla punkin poistamisen jälkeen. Jos siihen muodostuu rengasmainen punoittava ihottuma 1-4 viikon kuluessa puremasta tai saat muita oireita esimerkiksi kuumeilua tai päänsärkyä, ota yhteyttä lääkäriin. (Punkkiklinikka, Jos punkki puree.)

Linkistä voit katsoa videon, jossa näytetään, kuinka punkki poistetaan oikeaoppisesti https://www.punkkiklinikka.fi/video.

Rokotus puutiaisaivotulehdusta vastaan

Puutiaisaivokuumetta vastaan voi suojautua rokotteella. Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen ja kolmas annos annetaan 5-12 kuukauden päästä toisesta annoksesta. Rokotussarjan voi ottaa myös nopeutettuna, jolloin toinen rokote annetaan jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä.

Puutiaisaivokuumerokotus Hirvensalon apteekin Terveyspisteessä
Aikuiset 49 € / rokotuskerta
Lapset 47 € / rokotuskerta

Ajanvaraus:
p. 020 7310091 tai VARAA AIKA NETISSÄ

Lisätietoa

Voit lukea lisää asiaa puutiaisiin liittyen alla olevista linkeistä

Punkkiklinikka https://www.punkkiklinikka.fi/
THL, Borrelioosi https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/bakteeritaudit/borrelia
THL, Borrelian esiintyvyys https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/seuranta-ja-epidemiat/tartuntatautirekisteri/tartuntataudit-suomessa-vuosiraportit/tautien-esiintyvyys/borrelian-esiintyvyys
THL, Puutiaisaivotulehdus https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/puutiaisaivotulehdus
THL, Punkit, niiden levittämät taudit ja punkeilta suojautuminen
https://thl.fi/documents/533963/1449651/Puuutiaiset+ja+taudit+esite_28.6.2016.pdf/66c00783-1b8f-4487-939f-aa5c26c459be
Terveyskirjasto, Borrelioosi https://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk00063
Terveyskirjasto, Puutiaisaivotulehdus https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=mat00047
Turun Yliopisto. Puutiaiset http://www.utu.fi/fi/yksikot/puutiaiset/puutiaiset/Sivut/home.aspx
Rokote.fi. Punkkien esiintyvyys https://www.rokote.fi/punkkitaudit/punkkien-esiintyvyys/
Tartuntataudit Suomessa 2017 http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/136615/THL_RAP_6_2018_Tartuntataudit%20Suomessa%202017KORJ27.8.2018.pdf?sequence=1&isAllowed=y

LÄHTEET:

THL. Borrelia. Viitattu 19.3.2019 https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/bakteeritaudit/borrelia.

Punkkiklinikka. Tietoa Borrelioosista. Viitattu 19.3.2019. https://www.punkkiklinikka.fi/tietoa-borrelioosista.

Punkkiklinikka. Puutiaisaivotulehdus. Viitattu 19.3.2019. https://www.punkkiklinikka.fi/tietoa-puutiaisaivotulehduksesta.

THL. Punkit ja taudit esite. Viitattu 19.3.2019. Löytyy: https://thl.fi/documents/533963/1449651/Puuutiaiset+ja+taudit+esite_28.6.2016.pdf/66c00783-1b8f-4487-939f-aa5c26c459be

Punkkiklinikka. Jos punkki puree. Viitattu 19.3.2019. https://www.punkkiklinikka.fi/jos-punkki-puree

Ota yhteyttä